Solicitare barouri – Avocați în anchetele CPI


UNBR. 25.03.2022

Către toate barourile

Ministerul Justiției ne solicită un răspuns prompt dacă există avocați români interesați să se implice în anchetele deschise de Procurorului General al Curții Penale Internaționale în legătură cu situația din Ucraina (infracțiuni de genocid, crime de război și crime împotriva umanității).

Cerințele pentru avocați sunt:

– experiență în drept penal internațional/drept umanitar internațional;

– expertiză în legea aplicabilă mijloacelor de probă, inclusiv cerințe legale ce țin de administrare, cooperare, autenticitate, admisibilitate etc.;

– expertiză specifică țării din care face parte cu privire la situațiile care face obiectul investigațiilor desfășurate de către Procurorul Curții Penale Internaționale;

Este de dorit să fie vorbitori de limbă arabă, rusă, spaniolă, ucraineană, franceză.

Potrivit scrisorii Procurorului Curții Penale Internaționale (CPI), acesta a anunțat că a început în 2 martie investigarea în legătură cu pretinsele crime din Ucraina, în baza art. 53  alin. (1) din Statutul de la Roma, la cererea mai multor state. Prima cerere a fost înaintată de Lituania, apoi a urmat o cerere comună a celorlalte state membre ale Statutului de la Roma al CPI, inclusiv România.

Până în 31 martie, instituțiile din România ( Ministerul Justiției și Ministerul Afacerilor Externe) trebuie să dea, alături de celelalte state semnatare ale Statutului de la Roma, un răspuns coordonat cu privire la sprijinul pe care îl pot oferi prin experți cu profil juridic internațional care să se implice în anchetele inițiate de către Procurorul Curții Penale Internaționale.

Vă rugăm să comunicați aceste informații colegilor avocați și să ne transmiteți un răspuns până luni, 28 martie, dat fiind termenul din scurt comunicat de Ministerul Justiției.

Găsiți atașat schimbul de comunicări relevante pe acest subiect.

Cu deosebită considerație,

Traian Briciu, președintele UNBR

Adresa Ministerul Justitiei 24.02.2022